TetőfedésTetőfedés szakszerűen

Tetőfedés ami az egyik legfontosabb dolog egy háznál, ha azt szeretnénk, hogy évtizedeken óvja az építményt, esőtől, hótól, fagytól. Egy háznál ez az a rész ahol nem szabad kísérletezni. A tetőfedés minősége nagyon fontos. Hosszú távú dologról beszélünk ami kap hideget-meleget szó szerint. A silány minőség, vagy a hozzá nem értő ember munkája nagy károkat is okozhat egy nagyobb vihar, eső, vagy nagy hó esetén. Egy nagyobb vihar súlyosan meggyengítheti, vagy teljesen tönkre is teheti a tetőszerkezetet. Eredményezhet beázást amely további károkat is okozhat, és ezek javítása nem olcsó sajnos. Tetőfedés csak minőségi alapanyaggal és hozzáértővel történjen.

A leggyakoribb tetőfedés típus hazánkban a cserép, korcolt lemez, bitumenes zsindely, cserepes lemez. Az, hogy melyik típust választjuk nem csak a mi döntésünk. Figyelembe kell venni a helyi építési előírásokat is. Vannak olyan települések ahol főutcában csak egy bizonyos színű cserép ami engedélyezett, hogy ne rontsa a látképet. Ezekre érdemes figyelni, és mielőtt belefogunk munkába, és megvásárolunk mindent előtte megérdeklődjük, hogy a saját elképzeléseink megfelelnek e a helyi építési szabályzatnak. Erről gyakran megfeledkeznek, ha mondjuk tetőfelújításról van szó, mondván csak egy felújítás. Egy rosszakaró szomszéd is tud kellemetlenséget okozni. Érdemes elkerülni az ilyet, mert soha nem lehet tudni, ilyen esetben is be kell tartani a szabályokat.

Tetőfedés, de milyen és miért?

Milyen szempontok alapján döntünk a tetőfedés típusáról? Az ár ami fontos tényező és az, hogy hova mire kell. A felsorolt típusok nagyban eltérnek árukban, de a funkciójukat tekintve is. Hangszigetelés szempontjából, a cserepes lemez sajnos nem remekel, de olcsó, és könnyen alakítható. Egy beépített padlástérnél, ha éppen egy hálószobát, vagy egy gyerekszobát terveztünk nem ideális választás. Az eső kopogása is eléggé áthallatszik szigeteléstől függetlenül. A dizájn szempontjából sem biztos hogy az elsők között van. Ideális olyan helyre ahol a zajszigetelés nem fontos és költséghatékonyak szeretnénk lenni. Garázs, tároló például. A teherbírás ami még fontos szempont lehet. Előfordul, hogy kompromisszumot kell kötnünk, hogy megőrizzük az építmény szerkezeti épségét, stabilitását. Számolni kell nem csak a szerkezet súlyával, hanem az esetleges téli leesett hónak a súlyával is.

Tetőfedést mi minden esetben csak alapos tervezéssel végzünk, hogy a kezeink közül kiadott munkáért garanciát tudjunk vállalni. Számunkra fontos, hogy a tetőfedés tartós, és hosszú élettartamú legyen.

  • polikarbonát lemezes fedés
  • cserépfedés hornyolt cseréppel
  • cserépfedés kettős fedéssel
  • zsindelyfedés