Pergolák a dizájn és praktikum jegyében

A pergola szerepe nem csak az, hogy szebbé tegye házunkat, de árnyékot is ad. Hazánkban is egyre elterjedtebb a pergola mint árnyékoló.

Pergola típusai

Falhoz erősített típus közvetlenül az építmény falához van erősítve, így kevesebb lábbal kell számolni ami foglalná a helyet. Fali konzolok esetében minden esetben nagyon kell ügyelni, hogy a ház szigetelése ne sérüljön oly módon, hogy az esetleges víz továbbra se jusson be a rögzítési pontoknál. Ez az építési mód az egyik legelterjedtebb. A fa pergola könnyen alakítható saját ízlésünk szerint. Megőrizhetjük a fa hatást, és különböző pácokkal nemcsak óvhatjuk, de a környezethez is igazíthatjuk. A jól lekezelt fa pergola tartós és jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. Modern külsőt is adhatunk neki ami egy modern, minimalista típusú épülethez szintén jól mutat. Lehet antracit, fehér, vagy fémes hatású is. A képzeletünk szab csak határt.

Szabadon álló pergola/ Kerti pavilon. Gyakorlatilag egy önálló, lábakon álló szerkezet. Funkciója ugyan az mint a falba kötöttnek, de itt nem kell a ház oldalát semmilyen módon megbolygatni. A lábak rögzítése a talajba, terasz aljzatába történik. Az építménynek nagy súlya van, de rögzítés minden esetben azért ajánlott. A szabadon álló pergolákat gyakran teszik akár a kert közepére is ahol egy kis nyugalomszigetet teremt, mint önálló árnyékos kiülőt ahol a természet körbeveszi. Ezek a pergolák szintén ízlésünknek megfelelő küllemű lehet.

Pergola méretei gyakorlatilag bármekkorák lehetnek. A szerkezet súlya miatt és a stabilitás megőrzése érdekében azonban gondosan meg kell tervezni, hogy az megfelelő minőségű, erősségű legyen. A fa könnyű alakíthatóságának köszönhetően kisebb korrekciók,igazítás a helyszínen is történhet, így a pergola szerkezet tökéletesen tud illeszkedni a megadott helyre. Tervezésnél választhatunk egy robusztusabb kialakításút és akár kecsesebb vékonyabb szerkezetű lamellájút is. A szabványos kialakítások mellett mára már rengeteg extra, dizájnos kialakítású is létezik. A fának köszönhetően ezek viszonylag könnyen kivitelezhetőek, persze azért vannak korlátok.

Többéves szakmai múltunknak és kreatív gondolkodásunknak hála nem találkoztunk még megoldhatatlan elképzeléssel. Álmodja meg, ossza meg velünk és mi elkészítjük álmai pergoláját.