Párazárás / Párazáró fólia

A jó párazárás elengedhetetlen ahhoz, hogy a tetőszerkezetet és a belső teret is óvjuk. A lecsapódó pára, a víz nem barátja a tető fa szerkezetének és a tetőtér belső életterének sem, pláne ha az lakott. A képződő pára belső falfelületen akár egészségügyi gondokat is okozhat, ha az nincs időben kezelve. A gomba, penész általi spórák egészségkáros hatásai gyermekek esetében súlyos is lehet.

A jó tető megfelelő párazárás nélkül mit sem ért. A tetőtér belső oldalán mindig párazáró fóliát kell használni. Ezt a szigetelés és a gipszkarton közé kell tenni. A párazárás az a dolog amin nem érdemes spórolni. Az elhagyása, vagy a silány minősége a későbbiekben sok bosszúságot tud okozni, és nem kevés anyagi kárt. Egy szép, meleg, száraz időben épült friss háznál sokáig nem derülhet ki egy ilyen jellegű hiányosság. Minden esetben ellenőrizzük, ha lehet, és amennyiben tetőtér építésében vagyunk mindig ellenőrizzük, hogy rendesen, és minőségi anyagból készüljön.

Természetesen nem elég a tető párazárására figyelni csak, hanem a tető teljes szerkezetére és annak a rétegrend kialakítására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ácsmunkák, bádogozás, gipszkartonozás a mi  egyik fő szakterületünk. Tetőfóliákból és párazáró fóliákból is rengeteg a választék. Tudjuk, hogy laikusként nehéz letenni a voksunkat egy mellett. Valamelyik olcsóbb, valamelyik drágább, valamelyiknek jobb a reklámja, és meggyőzőbb. Nehéz a választás, de Önnek elég, ha minket választ, és mi segítünk jó minőséget megfizethető áron választani.

Tetőfólia fő feladata a szerkezet, tetőtéri szigetelőanyagok megóvása. A cserepek közötti beszivárgó nedvesség távoltartása a fő cél. A szigetelés oldalára alátét fólia kerül, míg a belső oldalára párazáró fólia. Ez biztosít teljes védelmet a nedvesség ellen.

Tetőfóliák több típusok is lehetnek. Párazáró, páraáteresztő, vagy párafékező. A páraáteresztés mellett lehet hő visszaverők, vagy nem hő visszaverők. A külső tetőfóliák lehetnek páraáteresztők, vagy párazárók a tervezett rétegrendtől függően.

Párazáró tetőfólia

Párazáró fólia alkalmazása a kétszeresen átszellőztetett tetőszerkezeteknél használatos. A fő célja a párazárás ami a kívülről bejutó nedvességet vezeti el egy belső légrésen át. A légrésekben a huzat miatt a keletkezett pára gyorsan tud távozni,és megfelelő irányba.

Páraáteresztő tetőfólia

Páraáteresztő fóliát a szarufákra fektetik közvetlenül rá, és egyszeri átszellőztetett tetők esetében használják. Az ilyen kialakításnál a tetőfólia és a szigetelőanyag közvetlenül találkozik egymással. A szigetelőanyagnál a párának át kell jutnia a fólián, ezért nem használható párazáró fólia, csakis páraáteresztő. A távozni kívánó nedvesség a cserépfedés és a fólia közötti réseken távozik el.

A tetőtér belső részén viszont minden esetben teljes párazárás kell, ahhoz hogy a belső téren ne keletkezzen semmilyen páralecsapódás ami penészedéshez vezethet.

A párazárás amit minden esetben jól meg kell csinálni, és nem szabad rajta spórolni. Cégünk segít a megfelelő és jó választásban. Legyen szó tetőfedés, bádogozás, ácsmunka, vagy gipszkartonozásról.

Párazárás utólag

Belső párazárás utólag is lehetséges, de nagyobb munkával jár mint ha időben megcsinálták volna. Amennyiben ilyen munkálatot tervez, mert hiánya már elég gondot okozott keressen minket és segítünk.